Graffitimålning i Stockholmsförorten Husby. Foto: TT

Stockholm avskaffar nolltolerans mot graffiti

Uppdaterad
Publicerad

Den röd-grön-rosa majoriteten i Stockholms kommun avskaffar stadens nolltolerans mot graffiti. Men man kan ännu inte ge besked om lagliga väggar.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ skriver i sin gemensamma plattform för politiken i Stockholms stad att ”nolltoleransen och främjandeförbudet för graffiti ska avskaffas”.

Partierna syftar på den klotterpolicy som den borgerliga alliansen (Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna) instiftade 2007.  I policyn står det bland annat att staden ”inte ska medverka till eller stödja verksamheter eller evenemang som inte klart tar avstånd från klotter, olaglig graffiti och liknande skadegörelse”.

– Vi vill ta bort den antiintellektuella hållning som förts gentemot den här konstformen. Det har bland annat funnits exempel på där man inte kunnat annonsera för konstutställningar med graffiti eftersom Stockholms stad då hotat med att dra in sitt stöd. Det här innebär att det ska vara fritt fram att prata om graffiti, säger Roger Mogert (S), borgarråd i Stockholm stad.

Lagliga väggar får vänta

Något beslut om huruvida staden ska uppföra väggar där graffitimålare kan måla lagligt är dock  inte taget.

Det får man diskutera i nästa steg. Det här innebär inte att det är fritt fram att måla var som helst. Det vi möjliggör nu är att man ska kunna prata om graffiti.

”Blandar ihop uttrycksformer”

Att en öppnare inställning från till graffiti från stadens sida skulle bidra till ökad skadegörelse håller Roger Mogert inte med om.

– Nej, så fungerar det inte. Tror man det har man blandat ihop olika uttrycksformer.

Den borgerliga alliansen har tidigare sagt nej till att införa lagliga väggar, även om Centerpartiet i Stockholm ändrat ståndpunkt i frågan under den senaste mandatperioden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.