Stolar i fokus på danskt galleri

Uppdaterad
Publicerad

På Etage Projects i Köpenhamn visas en utställning där inbjudna designers visar stolar. Och enligt Kulturnyheternas Dennis Dahlqvist, som sett utställningen, är svenska Klara Granstrands bidrag det mest lyckade.

Galleriet Etage Projects i den danska huvudstaden utnämndes förra året till ett av världens bästa gallerier, enligt New York Times.

Den nya utställningen Back 2 Back utgör en hyllning till konsten att göra en stol och 12 inbjudna deltagare visar här sina personliga tolkningar av möbeln.

Utställningen är kurerad av svenske Fredrik Paulsen.

”Miserabel stol”

Enligt Kulturnyheternas designkritiker Dennis Dahlqvist, som sett utställningen, finns här såväl formmässiga missar som guldkorn – och designduon Soft Baroques bidag tillhör den första kategorin.

– Londonbaserade Soft Baroque, som är designvärldens senaste stjärnskott, har använt sig av Bauhausskolans inflytelserika designmanual från 1920-talet. Men trots att man gjort allting rätt, jobbat med enkla geometriska former, sparat på materialet, satt på djup för att öka flexibiliteten så känns stolen rätt miserabel.

“Fantasieggande skulptur”

Betydligt bättre betyg får istället svenska designern Klara Granstrand för sin tolkning av en bärbar stol – en tolkning där balansen mellan form och funktion smälter samman, enligt Dennis Dahlqvist.

– Istället för en hopfällbar och väldigt lätt stol som blir menlös har hon med enkla medel skapat en fantasieggande skulptur – som både platsar i Moderna museets samlingar och funkar att sitta på. Bravo.

Utställningen Back 2 Back pågår t.o.m 30 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer