Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl Larssons målning Karin skalar äpplen (1904) skänktes till Norrköpings konstmuseum av museets store donator Pehr Swartz år 1920. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stulet Carl Larsson-verk dras tillbaka från auktionshus

Uppdaterad
Publicerad

Carl Larssons målning Karin skalar äpplen försvann mystiskt från Norrköpings konstmuseum för över 30 år sedan. Under måndagen dök den upp på ett danskt auktionshus, men efter att auktionshuset uppmärksammats på verkets historia stoppas försäljningen.

– Vi har precis nåtts av nyheten att försäljningen dras tillbaka. Det gläder oss oerhört, säger Helena Persson, chef för Norrköpings Konstmuseum.

Carl Larssons målning Karin skalar äpplen (1904) skänktes till Norrköpings konstmuseum av museets store donator Pehr Swartz år 1920. Men i slutet av 80-talet försvann tavlan mystiskt och under måndagen dök den upp på ett danskt auktionshus.

Utgångspriset var motsvarande drygt 700 000 svenska kronor.

– Det finns ett visst dunkel kring försvinnandet, stölden polisanmäldes 1990 och sedan var den puts väck under lång tid, säger Helena Persson.

Målningen dök upp 2011 på Bukowskis auktionshus. Och nu skulle verket alltså återigen ha bytt ägare via ett danskt auktionshus. Men efter att Norrköpings konstmuseum uppmärksammat auktionshuset på situationen drogs försäljningen tillbaka.

– Vi ifrågasätter inte att nuvarande ägare köpt verket i god tro, men vi ser oss som de rättmätiga ägarna, säger Helena Persson:

– Målningen har en stark anknytning till Norrköping, den är både kulturarv och konsthistoria. Vi önskar inget hellre än att målningen på ett eller annat sätt skulle återföras till Norrköpings konstmuseum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer