Plundrade konstskatter under andra världskriget har lett till ett nytt kallt krig mellan Ryssland och USA. Konflikten har nu nått högsta politiska nivå.

Stulna konstverk skapar nytt kallt kulturkrig

Uppdaterad
Publicerad

Plundrade konstskatter under andra världskriget har lett till ett nytt kallt krig mellan Ryssland och USA. Konflikten har nu nått högsta politiska nivå.

På senare år har en ny konflikt seglat upp mellan de gamla rivalerna USA och Ryssland – och den här gången handlar det om konst. I centrum står ett arkiv som till hör den judiska rörelsen Chabad som grundades i Ryssland under 1800-talet, men som sen den ryska revolutionen har sitt säte i USA.

– Det är en konflikt mellan den ryska makteliten och amerikanska domstolar om äganderätten till kulturella föremål som stals under andra världskriget. Den har nått väldigt hög politisk nivå, säger Anders Rydell som skriver en bok om vad som hänt med de konstverk som plundrades under andra världskriget.

”Väldigt mycket göms”

Andra världsskriget var nämligen inget undantag när det gäller plundring av konstskatter. Först var det nazisterna som stal, inte minst från Europas judar, sen ryssarna som med trofébrigader ville stjäla tillbaka och då med råge.

Än idag handlar det om mängder av försvunna föremål. De bildar en diger lista med olösta rättsfall.

– Det är bara ett par hundratal verk som återlämnats av hundratusentals som saknas. Man tror att väldigt mycket göms i privata samlingar, i ryska arkiv och museer. Det här är en fråga som skulle kunna pågå i decennier, säger Anders Rydell.

Reporter i inslaget: Oskar Anesten

En längre text av Anders Rydell om det kalla konstkriget hittar du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.