Namnen på de omkomna var tänkta att graveras in i berget på ena sidan av minnesmonumentet ”Memory wound”. Foto: Jonas Dahlberg Studio

Svenske konstnärens Utøya-monument skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på det omstridda minnesmonumentet ”Memory Wound” på Utøya läggs ned, meddelar Norges kommunalminister Jan Tore Sanner. Konstverket var tänkt att hedra offren för attentatet 2011, men har väckt ilska och protester från boende i närheten. Nu ska ett nytt förslag på minnesmonument tas fram.

Våren 2016 beslutade Norges regering att ge klartecken för att bygga ett monument av den svenske konstnären Jonas Dahlberg, till minne av offren för Utøya-massakern den 22 juli 2011.

Beslutet var kontroversiellt, flera boende kring Utøya har hela tiden vänt sig emot vad de anser vara en ständig påminnelse om terrorattentatet. Nu meddelar kommunalministern Jan Tore Sanner att alla planer på att genomföra verket stoppas, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

– Det kommer inte att etableras ett minnemonument på Sørbråten, närboende protesterade kraftigt mot idéen. Jag har flera gånger påpekat att de närboende borde varit mer involverade i beslutet, säger Jan Tore Sanner under presskonferensen. 

Nytt förslag tas fram

”Memory wound” skulle ha bestått avett 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya, ett så kallat ”sår i naturen”, och dels av ett monument i regeringskvarteren i Oslo.

– Det har gått snart sex år sedan terrorn slog till i regeringskvarteret och på Utøya. Vi har flera år bakom oss med hård debatt om placering av det nationella minnesmärket. Nu hoppas vi kunna få en värdig avslutning på den diskussionen, säger Sanner.

LÄS MER: ”Som att leva på en kyrkogård”

Istället ska ett nytt förslag tas fram i samråd med överlevande, anhöriga och boende kring Utøya. Det nya monumentet ska placeras på Utøyakajen, på fastlandet mitt emot ön, istället för Sørbråten där ”Memory Wound” var tänkt att byggas.

Kulturnyheterna har sökt Jonas Dahlberg som meddelar att han inte vill kommentera beslutet.

LÄS MER: Obyggt Utøyamonument får kulturpris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer