Leonardo da Vincis ”Salvator Mundi”. Foto: Kristy Wigglesworth/TT

Synfel kan förklara Da Vincis talang

Publicerad

Enligt en ny studie kan Leonardo Da Vincis ovanliga talang för att fånga saker i 3D bero på att renässanskonstnären led av en typ av utåtskelning. Exotropi innebär att ögonen skelar utåt och människor med den typen av skelning ser ofta med varje öga separat, vilket ökar synfältet och uppfattningen av djup.

Studien, som utfördes vid City University of London, har granskat två skulpturer, två oljemålningar och två teckningar av Da Vinci och kommit fram till att hans synfel kan ha varit speciellt gynnsamt för att uppfatta 3D-dimensionen av ansikten och objekt samt avstånd och djup i landskapsscener. Konstnärer som Rembrandt och Picasso tros också ha skelat.

-Synfelet är ganska praktiskt för en konstnär. Att se på världen med ett öga innebär en direkt jämförelse med den platta bild som målas fram på duken, säger professor Christopher Tyler till AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer