Ministern anklagas för påtryckningar

Uppdaterad
Publicerad

Thielska galleriets avsatte styrelseordförande Claës Wachtmeister anklagar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) för att ha försökt påverka hans val av intendent.

Kulturministern kan inte och får inte bestämma vem som ska vara intendent på Thielska galleriet i Stockholm. Ändå anklagas hon nu för att ha försökt göra just det.

På en privat tillställning

Den före detta styrelseordföranden Claës Wachtmeister berättar nu om ett samtal han och Lena Adelsohn Liljeroth haft på en privat mottagning. Där upplevde han att hon ifrågasatte valet av galleriets tillförordnade intendent Andreas Brändström.

Konflikten på Thielska galleriet

– Hon sa ”Du, Andreas är väl ingen intendent” två gånger. Jag upplevde det som en markering, säger han till Kulturnyheterna.

Vill inte besvara kritiken

Kulturnyheterna har sökt Lena Adelsohn Liljeroth för en kommentar, men hon hälsar via sin pressekreterare att hon inte vill ge några kommentarer.

Reporter i inslaget: Isak Klasson

Klippning: Henrik Norsell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten på Thielska galleriet

Mer i ämnet