Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm kan få nya ägare. Foto: TT

Thielska galleriet ett steg närmare att bli fastighetsägare

Uppdaterad
Publicerad

Riksantikvarieämbetet har inga invändningar mot att Statens fastighetsverk säljer Thielska galleriet.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att Thielska galleriet i Stockholm vill köpa sina lokaler av Statens fastighetsverk. Anledningen är att Thielskas styrelse anser att fastighetsverkets marknadshyror är för höga och de tror att de skulle spara pengar om de ägde byggnaden själva.

Fatighetsverket har redan sagt ja till att låta stiftelsen som driver Thielska köpa byggnaden, förutsatt att Riksantikvarieämbetet (RAÄ) inte har några invändningar.

Vilket de inte har. I dag kom beslut från RAÄ där de ger tummen upp till försäljning.

”Ytterligare ett steg på vägen”

Thielska galleriets intendent Patrik Steorn är glad över beskedet.

– Det betyder att vi är ytterligare ett steg på vägen, säger han till Kulturnyheterna. Men Fastighetsverket vill förmodligen även få regeringens godkännande.

Daniel Biazzi, enhetschef på Statens fastighetsverk, säger till Kulturnyheterna att han inte ser några hinder för att affären ska bli av. Men han flaggar för att det kan ta tid.

– Vi får sätta oss ned tillsammans med stiftelsen och titta på hur de ska kunna uppfylla de krav som finns kring köpet. Det kan ju ta tid att få ihop de pengar som krävs. Sen måste även regeringen godkänna det hela.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att priset för huset, om köpet blir av, kommer hamna någonstans kring åtta miljoner. En, får man säga, ganska billig peng, eftersom det inte är fråga om vilken byggnad som helst: bankiren Ernest Thiel lät uppföra villan på Djurgården i början av 1900-talet och 1907 var Ferdinad Bobergs palatsliknande skapelse i jugend-stil klar.

Totalt behövs 25 miljoner

Att priset blir så pass lågt är för att det endast får användas till att visa upp Thielskas konstsamling.

Men det räcker inte med åtta miljoner för att få köpet godkänt. Stiftelsen behöver samla in ytterligare omkring 17 miljoner i en fond för underhåll och förvaltning av byggnaden och den kringliggande parken.

– När vi får klartecken för köp kommer vi starta en insamlingskampanj för att få ihop pengarna, säger Patrik Steorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.