Thielska galleriet får leva med fortsatt turbulens. Nu avsätter regeringen galleriets ordförande. Foto: Scanpix

Thielska galleriets ordförande får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen avsätter Claës Wachtmeister, ordförande för Thielska galleriet i Stockholm. Detta trots att man förlängde hans uppdrag senast i våras.

Claës Wachtmeister, ordförande för Thielska galleriet i Stockholm, avsätts av regeringen med omedelbar verkan. Beskedet kommer bara en vecka innan galleriets stora Munch-utställning ska öppna. Det skriver Svenska Dagbladet.

Nyheten kommer som en överraskning för många, inte minst mot bakgrund av att Thielska nyligen förklarat att turbulensen på galleriet tillhör en svunnen tid.

Konflikten på Thielska galleriet

– Allt är löst. Vi ser framåt, det är lugnt, det finns inga konflikter kvar, såvitt jag vet, sade galleriets intendent Andreas Brändström till Kulturnyheterna i december.

Saknar regeringens förtroende

Regeringen motiverar sitt beslut med att Claës Wachtmeister skapat konflikter och att han därför inte längre har regeringens förtroende. Det överraskar Wachtmeister själv, som fick sitt förordnande förlängt så sent som i april.

– För att genomföra förändring av en verksamhet som är körd i botten, måste man våga vara bestämd. När man bryter upp det gamla blir det kollisioner, säger Wachtmeister till SvD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten på Thielska galleriet

Mer i ämnet