Tillbaka till 1914 på Malmö konstmuseum

Publicerad

När den Baltiska utställningen i Malmö stängde i oktober 1914 hade Första världskriget just brutit ut. Det ansågs då för riskabelt att skicka tillbaka de ryska konstverken och därför blev många av dem kvar i Sverige. Nu kan man se dem igen på Malmö konstmuseums utställning ”Baltiska speglingar”.

Baltiska utställningen i Malmö 1914 var en succé. Tiden för utställningen, med konst från länderna runtom Östersjön, låg i brytpunkten mellan nationalromantiken och modernismen och besökarna kunde se verk i olika stilar.

Carl Larson och Kandinsky

Både Carl Larsson och Kandindsky fanns representerade bland de 3500 verk som visades. Och det var den ryska avdelningen som väckte störst uppmärksamhet, den ansågs ny och modern.

Men när utställningen stängde i oktober för 100 år sedan hade Första världskriget just brutit ut och det  var för riskabelt att sända tillbaka de ryska verken över Östersjön.

Stor rysk samling

Därför är Malmö konstmuseums samling av rysk sekelskifteskonst i dag en av de största utanför Ryssland. Och nu kan verken ses igen i ”Baltiska speglingar”: en utställning kring originalutställningen från 1914.

Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind har varit där och tittat. Se vad hon tycker i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer