Tog bort antirasistisk Banksy – trodde den var rasistisk

Publicerad

Lokala myndigheter i engelska Clacton tvättade bort en Banksymålning föreställande invandringskritiska duvor efter klagomål om att verket var rasistiskt.

Ironin gick inte fram till den Clactonbo som anmälde en rasistisk väggmålning på en offentlig toalett i staden.

Verket föreställer fem stora och hotfulla duvor som med invandringskritiska plakat gaddar ihop sig mot en ensam liten fågel .

Deras budskap: ”Invandrare inte välkomna”, ”Åk tillbaka till Afrika” och ”Ät inte våra maskar”.

Kommunen höll med

Inte heller de lokala myndigheterna verkade förstå vare sig att det rörde sig om satir, eller att det var en målning av Banksy.

– Vi skickade dit personal som tittade på målningen och de höll med om att den kunde väcka anstöt, säger kommunens kommunikationsansvarige Nigel Brown till BBC, och därför tog vi bort den i enlighet med vår 48-timmars klotterpolicy.

I brittiska Metro skriver man att verket var värt motsvarande 4,5 miljoner kronor.

Bytte till Ukip

Banksy har inte själv kommenterat målningen, men att de rasistiska fåglarna dök upp just nu och just i Clacton menar många beror på att stadens representant i parlamentet lämnat konservativa Tories för det högerpopulistiska och invandringskritiska partiet UKIP.

– Vi skulle självklart välkomna en mer passande målning av Banksy i framtiden, säger Nigel  Brown, till BBC.

Nästa vecka hålls nyval i staden och vinner Douglas Carswell blir han den första UKIP-representanten att bli invald i det brittiska parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer