Designmiljon till Ann-Sofie Back

Publicerad

Torsten och Wanja Söderbergs pris går i år till den svenska modeskaparen Ann-Sofie Back.

Den svenska modeskaparen Ann-Sofie Back får ta emot Torsten och Wanja Söderbergs pris 2014. Pristagaren, som blir en miljon kronor rikare, tillkännagavs på Röhsska museet i Göteborg på tisdagsförmiddagen.

”Ann-Sofie Backs konstnärskap karaktäriseras av intuition och paradox”, skriver priskommittén i sin motivering. De menar också att Back har en särskilt talang för att skapa mode som är både kommersiellt gångbart och uttrycksfullt.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle få det här priset, säger Ann-Sofie Back till SVT.

Hur ser du på din utveckling som klädskapare?

– Förr hade jag inga tankar på att folk skulle ha på sig kläderna och jag skulle egentligen kunnat fortsätta jobba på det sättet, med bara några fåtal japaner som bar mina kläder. Men det är mycket roligare att jobba så här, säger hon och syftar på den mycket större produktionen som hennes kläder har i dag.

På tiden

Tom Hedqvist är chef för Röhsska museet och samtidigt ordförande i prisnämnden. Han tycker att det är på tiden att priset går till Ann-Sofie Back.

Det är första gången som en svensk modedesigner får utmärkelsen.

Betyder det att Ann-Sofie Back är den viktigaste svenska designern?

– Det finns många som är viktiga av olika anledningar, men just nu tycker jag att det här priset uppmuntrar henne att gå vidare.

Innovativt men bärbart

Ann-Sofie Back grundade sitt eget märke Ann-Sofie Back Ateljé år 2002. Tre år senare startade hon underlinjen BACK. Hon är också chefsdesigner för Cheap Monday.

Ann-Sofie Back har belönats med större priser ett flertal gånger tidigare. Bland annat utsågs hon till Årets designer på Elle-galan i fjol, för tredje gången. Hon är känd för att skapa innovativa men ändå ganska lättburna plagg.

Back är ett märke som har burits av storheter som Lady Gaga, Kate Moss, Rihanna och Sveriges kronprinsessa med flera.

Ska främja nordisk form

Torsten och Wanja Söderbergs pris har delats ut årligen sedan 1994 – hundra år efter affärsmannen Torsten Söderbergs födelse. Pristagarna är nordiska designers, konsthantverkare eller personer verksamma inom mode.

Pristagaren utses av representanter från de fem nordiska länderna, och vart sjätte år kan priset delas i fem lika delar, för att belöna kritikergärningar på ämnesområdet.

Ställer ut i november

Bakom priset står Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser, som också skänker pengar till vetenskaplig forskning.

Den 5 november öppnar en Ann-Sofie Back-utställning på Röhsska museet.

Exempel på tidigare pristagare

Visa

2013: Grafiska formgivaren Hjalti Karlsson, Island
2012: Smyckeingenjören Sigurd Bronger, Norge
2011: Modedesigner Henrik Vibskov, Danmark
2010: Designgruppen Front, Sverige
2009: Formgivaren Harri Koskinen, Finland
2005: Maria Widell Christiansen, Camilla Palmertz, Eva-Lisa Andersson, Elna Holmberg, Lena Ekelund och Tatiana Butovitsch Temm, Sverige
2001: Industriformgivaren Björn Dahlström, Sverige
1998: Textilkonstnären Louise Sass, Danmark
1995: Smyckekonstnären Liv Blåvarp, Norge
1994: Keramikern Jane Reumert, Danmark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer