Bråket löst: Fotografiska låter fotografer ställa ut

Uppdaterad
Publicerad

Utställningsbråket mellan Fotografiska och fyra fotografer har nått en lösning. Nu får Ewa Stackelberg ställa ut. ”Det tjänar att ta strid” säger hon.

På sin facebooksida skriver Ewa Stackelberg i dag:

”Idag har jag glädjen att meddela att Fotografiska har bett oss om ursäkt och uppfyller nu de avtal som tidigare slutits. Konflikten är därmed löst och alla parter är nöjda med den nya överenskommelsen. För min del innebär en del av överenskommelsen en utställning våren 2015 .”

– Jag är oerhört glad och lättad, säger Ewa Stackelberg till Kulturnyheterna.

– För mig har det här handlat om en principiell fråga, vilken kultur vi ska ha och hur vi konstnärer ska behandlas.

Bröt flera avtal

Fotografiska på Stadsgårdskajen har på kort tid etablerat sig som en maktfaktor i det svenska kulturlivet. Som galleri har det lyckats dra hit några av fotografins världsstjärnor och en storpublik.

Det var i december 2012 som Kulturnyheterna kunde berätta att Fotografiska hade brutit det muntliga avtal om en utställning som man hade med Ewa Stackelberg.

Det framkom att också fotograferna Micke Berg och Jessica Silversaga, samt den amerikanska fotografen Mary Ellen Mark blivit lovade utställningar som sen drogs tillbaka. Samtliga var djupt kritiska till hur Fotografiska behandlat dem.

Till en början slog Fotografiska ifrån sig kritiken, men så småningom höll museet med om att man har gjort fel.

Flera fotografer får utställningar

I dag bekräftar Fotografiskas vd Anna Berggren att museet har nått en överenskommelse om att ställa ut fotograferna Stackelberg och Silversaga.

– Det är olika överenskommelser med fotograferna. Vi har individuella avtal med dem, som påminner om andra avtal som vi har med andra fotografer som är här. Av det här har vi har lärt oss att vi har varit otydliga, och det kan vi inte vara, säger Anna Berggren.

Förhandlingar med Micke Berg pågår än, men enligt Fotografiska är de överens. Konflikten med Mary Ellen Mark sägs också vara löst.

”Rätt att reagera”

I överenskommelsen verkar ett skadestånd för brutet kontrakt ingå, men det är inget som Fotografiska vill kommentera.

För Ewa Stackelbergs del är nu ett år av kamp över.

– Jag är så himla glad över att jag höll ut, att det visar sig att jag inte var ensam. Det är rätt att reagera mot maktfasoner. Det tjänar att ta strid som kulturarbetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotografiska får kritik

Mer i ämnet