Ulf Linde har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Författaren, konstkritikern och museichefen Ulf Linde har avlidit.

Ulf Linde tog plats på stol nummer elva i Svenska Akademein 1977. Samma år tillträdde han chefposten på Thielska galleriet, en post som han behöll i 20 år fram till sin pensionering.

Svenska Akademines hemsida står det att Linde upphöjde ”konstkritiken till en konst i egen rätt. Allt handlar om att svara på konstens eget tilltal. Och om att till varje pris skriva musikaliskt.”

Professor vid Konsthögskolan

Han var också professor vid Konsthögskolan i Stockholm i den moderna konstens teori under perioden 1968-76.

Linde avled under lördagen efter en längre tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter. Han blev 84 år gammal.

Ersättare oklar

Ulf Linde tog över författaren Eyvind Johnsons stol i Akademien. Sedan tidigare är också stol nummer sju vakant. Där har dock Sara Danius utsetts till att ersätta Knut Ahnlund som dog för ett knappt år sedan.

Efter ett dödsfall har Svenska Akademien alltid en sorgeperiod på en månad. En ny ledamot för stol nummer elva kommer troligen inte att utses under 2013, meddelar ständige sekreteraren Peter Englund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer