Minnesmärket vid Utøya som det är tänkt att se ut när det är klart. Foto: Pressbild

Utøya-monument kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen öppnar nu för att stoppa det omstridda Utøya-monumentet efter att grannar under lång tid motsatt sig konstverket. Men själva placeringen av ett minnesmärke på platsen ska inte vara förhandlingsbart, uppger norska regeringskällor.

I mars beslutade Norges regering att ge klartecken för att bygga ett monument av den svenske konstnären Jonas Dahlberg till minne av offren för Utøya-massakern den 22 juli 2011.

Den tilltänkta placeringen av monumentet vid Sørbråten – som ligger på fastlandet nära Utøya – möttes dock av en storm av kritik från såväl anhöriga till offren som grannar, som sagt sig inte vilja bli påminda om terrorattentaten varje dag.

Utöyas minnesmärke

Öppnar för stopp

Grannarna stämde slutligen den norska staten i juni på grund av konstverket och dess placering och i dag kom beskedet att regeringen nu öppnar för att skrinlägga beslutet att uppföra Dahlbers minnesmärke för att gå grannarna till mötes, enligt NRK.

Men den norske kommunministern Jan Tore Sanner, som lämnade beskedet, understryker dock att öppningen endast gäller själva konstverket – placeringen av ett minnesmärke är inte förhandlingsbart.

– Vi vill undvika en uppslitande rättstvist, som vi inser skulle vara mycket påfrestande för många, och därför kommer vi att titta på möjligheterna att nå en förlikning. Och i och med att grannarnas reaktion var kopplad till minnesmärket öppnar vi nu för att hitta ett annat konstverk än det som ursprungligen planerats.

”Eftersträvar inte enighet”

Jonas Dahlbergs konstverk ”Memory wound” består av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya.

Konstnären skriver själv i en kommentar till NRK att han ser det som den norska regeringens uppdrag att hantera diskussionen kring minnesmärket, men även att det aldrig varit hans mål att alla ska vara eniga i frågan.

–  Händelserna den 22 juli var ett terrorattentat med politiska förtecken. I dagens politiska klimat är det viktigare än någonsin att tala om hur detta kunde ske. Ett minnesmärke som eftersträvar att alla ska vara eniga – en form av tystnad – förminskar det som skedde och riskerar att bidra till att omständigheterna kan komma att glömmas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utöyas minnesmärke

Mer i ämnet