Foto: Scanpix.

Utländsk kritik mot konsttårtan

Uppdaterad
Publicerad

Nu engagerar sig även utländska organisationer och kräver att svenska regeringen fördömer det påstått rasistiska tårtkalaset.

Samtidigt går tårtkonstnären själv ut och försvarar alla som åt av tårtan.

I ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt fördömer European Network Against Racism (ENAR) kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths skärande i den numera världsberömda konsttårtan.

”Händelsen är en djup förolämpning mot människor som lider av dagliga rasistiska hån och mot kvinnor som utsätts för könsstympning. ENAR uppmanar er att ta ansvar och offentligt fördöma sådana rasistiska incidenter”, skriver ENAR:s ordförande Chibo Onyeji.

Försvarar sig själv och kulturministern

Samtidigt går konstnären själv, Makode Linde, ut på Aftonbladet Debatt och försvarar både sig själv och alla som var med och skar i tårtan, vars kropp föreställde en afrikansk kvinna.

”Jag är inte rasist, kulturministern är inte det och kulturtanterna som applåderar på bilden är det inte. Men världen vi lever i är det”, skriver han.

Makode Linde är född i Stockholm av en svensk mamma. Hans pappa är västafrikansk invandrare. Redan som femåring råkade Makode Linde ut för rasistiska kommentarer. Att han blev behandlad annorlunda på grund av sin hudfärg kom så småningom att bli själva kärnan i hans konstnärskap, skriver Makode Linde på Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet