SpaceX:s grundare Elon Musk och Yusaku Maezawa Foto: Chris Carlson/AP/TT

Världens första rymdturist vill ta med konstnärer till månen

Publicerad

Japanska miljardären Yusaku Maezawa har köpt världens första biljett till ett varv runt månen med Elon Musks rymdföretag Space X. Med sig på resan vill han ta med sig ett antal konstnärer för att de inom ramarna för konstprojektet #Dearmoon ska skapa nya verk baserade på upplevelsen.

Under en presskonferens presenterades att det är den japanske konstsamlaren och modemagnaten Yusaku Maezawa som är förste person att säkra en biljett för att resa ett varv runt månen sedan sista sejouren för Apolloprogrammet år 1972.

Enligt Rymdreseföretaget SpaceX:s grundare, Elon Musk, har miljardären också säkrat plats för att kunna bjuda in åtminstone sex till åtta konstnärer, filmskapare, arkitekter och designers på resan. Det för att de inom ramen för projektet #Dearmoon ska skapa nya verk baserade på rymdupplevelsen.

– Mästerverk som kommer inspirera drömmaren inom oss alla, sade Yusaku Maezawa, enligt The Art newspaper, under presskonferensen.

Skapade rubriken förra året

Yusaku Maezawa skapade rubriker förra året när han på en auktion ropade in ett verk av Jean-Michel Basquiat för 110,5 miljoner dollar – motsvarande 967 miljoner kronor. En konstnär han även under presskonferensen nämnde.

– Tänk om Basquiat hade fått chansen att resa till rymden och se månen på nära håll? Vilka underbara mästerverk hade han då kunnat skapa? Bara tanken av det får mitt hjärta att rusa, sade Yusaku Maezawa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.