Världsstjärnor i kö till kinesisk fotograf

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Chen Man beskrivs ibland som den kinesiska modefotografins Annie Liebovitz, men frågan är om hon ens behöver liknas vid en västerländsk fotografstjärna. Hon gör såväl tidningsomslag till världens största modemagasin som egna konstprojekt och är just nu aktuell med en utställning på Fotografiska i Stockholm. Kobra har träffat henne i Peking.

Chen Men är en pionjär inom kinesisk modefotografi och har 70 anställda i sin studio i Peking.

Efter att ha publicerats i de största modetidskrifterna och rönt stora internationella framgångar säger hon till Kobra att hon numera förvandlats till en av den kinesiska huvudstadens alla turistattraktioner, som Himmelska fridens torg och Kinesiska muren, och att kändisarna numera flockas till henne studio.

– Många utländska kändisar som kommer till Kina och särskilt till Peking, som LeBron James, Nicole Kidman och en massa andra, kommer till mig först, berättar Chen Man.

Skapar ny kinesisk självbild

Den kinesiska fotografen skapar med sina bilder en ny kinesisk självbild, som bygger på landets klassiska skönhetsideal, men i en ny och samtida form.

– Vi strävar inte efter en viss stil, utan ett precist uttryck. Jag hoppas att jag sprider en korrekt bild så att efter världen kan se den här tidens kinesiska skönhet, säger hon till Kobra.

Den materiella utvecklingen i Kina har visserligen gått snabbt under de senaste åren, men Chen Man säger att det är först nu som det kinesiska folket har möjligheten att ägna sig åt konst.

– Människors grundläggande behov är kläder, mat och tak över huvudet och först när man har det kan man ägna sig åt konst. Jag är lyckligt lottad som får leva i den här tidsperioden och arbeta med konst, säger hon till Korba.

Se Kobra i kväll på SVT1 kl. 22.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.