Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ohlson Wallin och Vilks stöttar Lindberg De Geer

Uppdaterad
Publicerad

I måndags meddelade Kulturhuset Stadsteaterns konstchef Marianne Lindberg De Geer att hon lämnar sin tjänst i förtid. Nu får hon stöd av konstnärskollegorna Elisabeth Ohlson Wallin och Lars Vilks.

Drömmen om Kulturhuset Stadsteatern som fri och djärv plats för konsten, yttrandefriheten och de dagsaktuella frågorna är borta.

Så skriver Lindberg De Geer i sitt uppsägningsbrev där hon meddelar att hon omedelbart avslutar sin tjänst.

Makode Linde

Namnbråk

Det är det uppmärksammade namnbråket med vd:n Benny Fredriksson om Makode Lindes kommande utställning som tillslut blev för mycket.

Makode Linde, vars konst utforskar stereotyper och nidbilder av svarta, ville att hans kommande utställning på Kulturhuset skulle heta ”Negerkungens återkomst”. Vd Benny Fredriksson sa nej till det namnet medan konstchef Lindberg De Geer stöttade Linde.

Kontroversen leder nu alltså till att Lindberg De Geer lämnar sitt uppdrag i förtid.

Får stöd av Ohlson Wallin

Nu ger konstnären Elisabeth Ohlson Wallin sitt stöd till Lindberg De Geer på sin facebook-sida och menar att hennes uppsägning är symptomatisk för konstsverige i dag. Ängsligheten, menar hon, finns överallt.

– Strax före jul fick jag en förfrågan att ställa ut i en stad i södra Sverige. När jag skickade mina bildförslag så fick jag svaret att alla mina verk som hade med religion att göra går bort och kan inte visas, skriver hon.

– När jag nu vet att huvudstadens kulturhus inte vågar bjuda in Lars Vilks som gäst på Anna Odells vernissage så är det ett kvitto på en rädsla som inte är sund, fortsätter hon och efterfrågar mer debatt och reflektion.

Vilks-dispyt

Vilks var föremål för en annan tvist mellan Fredriksson och Lindberg De Geer, när den förstnämnda inte lät Vilks föreläsa på vernissagen till Anna Odells utställning.

På sin blogg kallar avhoppet för en aktion som visar hur konsten begränsas genom överdrivet hänsynstagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Makode Linde

Mer i ämnet