Konstaktion mot Barack Obamas Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Flera demonstrationer och protestaktioner väntas äga rum i Stockholm i morgon i samband med statsbesöket. Kulturnyheterna har träffat 4:e september-nätverket som sytt huvor som de sätter på Stockholms statyer likt Guantanamofångar.

– Det symboliserar människor som sitter fängslade utan några rättigheter, vad har USA för rätt att diktera villkoren för världsordningen, fågar sig aktivisten Marek Rolenec som just klättrat upp och knutit en orange huva på Carl Eldhs Hjalmar Brantingmonument på Norra Bantorget i Stockholm.

Flera demonstrationstillstånd beviljade

Inför Barack Obamas Stockholmsbesök imorgon har två privatpersoner och fem organisationer beviljats demonstrationstillstånd. Nätverket 4 september är ett av dem och består i sin tur av ett 30-tal organisationer som ska demonstrera mot USA:s krigspolitik, Nato-samarbete och Massövervakning.

”Berör oss alla”

– När den amerikanska presidenten kommer hit så är ju det ett ypperligt tillfälle att ta upp den amerikanska övervakningen som ju inte bara drabbar amerikaner utan människor i hela världen. Oavsett om man är röd eller blå så är det här något som berör oss alla, säger Anna Troberg partiledare för Piratpartiet.

Symboliskt värde

Konstnären och aktivisten Dror Feiler sätter också huvor på statyer.

– Aktionen har ett symboliskt värde, säger han till Kulturnyheterna. Jag hoppas att Obama genom media och sociala medier blir uppmärksammad på att det ett motstånd mot hans politik.

Tv-reporter/klippning: Sindra Grahn

Foto: Viveca Hallgrim

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet