Fans är villiga att betala höga priser för sina favoriter. Foto: NTB Scanpix/TT

Konsertbiljetterna fyra gånger så dyra som på 90-talet

Publicerad

Att gå på konsert i Nordamerika är fyra gånger så dyrt i dag som 1996, enligt researchföretaget Pollstar. Prisökningen får även konsekvenser för de svenska konsertbesökarna.

Ökningen i konsertbiljettpriserna  på den amerikanska marknaden – en fyrdubbling sedan 1996 – ligger långt över den normala prisökningen som sker med inflationen.

Till Kulturnytt i P1 säger Kajsa Apelqvist på konsertarrangören FKP Scorpio att priserna ökar även här.

– När det blir dyrare i USA blir det ju även dyrare i Sverige, säger hon.

En av anledningarna till ökningen är att artisternas gager ökar när försäljningen av inspelad musik inte drar inte lika mycket pengar som förr.

Den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg skriver att artister började ta högre konsertpriser när piratkopiering och illegal nedladdning gjorde det svårare att få betalt för inspelad musik. Men det är inte enda orsaken. Enligt Bloomberg lyckades konsertbolagen med hjälp av ny teknik upptäcka att fans ofta är villiga att betala ”nästan vad som helst” för att se sin favoritartist.

– Vi har undervärderat biljetterna under många års tid, säger Joe Killlian, som driver ett mediakonsultbolag och har arrangerat konserter till Bloomberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer