Emma Feldman (M) och fullmäktigesalen i Järfälla 2004. Verket I Amelins anda syns i bakgrunden på övervåningen. Foto: Järfälla kommun/TT

Kommun tar bort tavla med Marx: ”Järfällabor har haft synpunkter”

Uppdaterad
Publicerad

Ett verk där Karl Marx bok Kapitalet avbildas flyttas ut från fullmäktigesalen i Järfälla kommun där den suttit sedan 1981. Skälet är att det politiska styret i kommunen tycker att den är antidemokratisk.

Under hösten har konstkonflikterna avlöst varandra i Sveriges kommuner. I Sölvesborg vill man inte köpa in ”utmanande samtidskonst” i Nacka ställde man krav på ”samhällspositiv” graffiti och nu har Järfälla kommun plockat ner ett verk från fullmäktigesalen med hänvisning till att den uppfattas som kommunistisk.

Moderaterna och Vänsterpartiet i Järfälla har råkat i luven på varandra över verket I Amelins anda, där Karl Marx bok Kapitalet är avbildat, rapporterar lokaltidningarna i kommunen.

– Jag blir mållös. Man är verkligen ute på ett farligt plan när de styrande ska besluta att plocka ner de tavlor de inte tycker om, säger Vänsterpartisten Bo Leinerdal till Mitti.

”Inte lämplig symbolik”

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) har beslutat att tavlan ska plockas ner från fullmäktigesalen där den har suttit sedan 1981, skriver JärfällaDirekt.

– Varför den tas ner just nu kan jag egentligen inte svara på, men Järfällabor och besökare har haft synpunkter på tavlan. Vissa har känt sig illa berörda och det finns också Järfällabor som har flytt kommunistiska regimer. Den symboliken är inte lämplig att ha i en fullmäktigesal, säger Emma Feldman.

Konstnär vill köpa tillbaka

När det gäller konst och politik så brukar man ju prata om att politiken ska hålla sig på armlängds avstånd från konsten, vad tänker du om det?

– Jag har ingen avsikt att bland mig i konsten, jag har synpunkter på att den är i det här rummet, den finns i kommunens konstsamling, jag har gjort en bedömning utifrån fullmäktigesalen.

Mitti rapporterar att konstnären Lenny Clarhäll erbjudit sig att köpa tillbaka tavlan från kommunen, men Emma Feldman säger att hon inte fattar beslut om det. Tavlan kommer fortsätta att finnas i kommunens konstsamling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.