Foto: SVT

Konstkris hotar när ateljeér över hela landet stängs ned

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från konstnärernas riksorganisation visar att hyreshöjningar och marknadspriser kan tvinga bort konstnärer får flera ateljélokaler i Stockholm och andra storstäder.

– Vill man ha konst så måste man ju hjälpa till på något sätt, och skapa produktionsplats för konsten, säger konstnären Lena Flodman .

I tolv år har ateljékollektivet Wip:Stockholm funnits. Den specialanpassade byggnaden är en jättelokal i stadsdelen Årsta som rymmer ateljéer för 93 konstnärer, verkstäder och en utställningslokal.

Allt möjliggjordes 2006 då den privata ägaren och kommunen tillsammans bekostade renoveringar och anpassade hyrorna. Konstnären Torbjörn Johansson berättar att lokalerna är bra för att de är oömma, ljusa och erbjuder plats för all sorts konst. Det handlar också om läget, konstköpare och beställare måste enkelt kunna ta sig till lokalen.

– I min värld handlar det väldigt mycket om att testa olika material, olika materialmöten och det måste jag kunna göra här inne. Jag måste ha en lasthiss för att transportera material, säger Torbjörn Johansson.

– Närheten till stan är också viktig, för att kunna bjuda hit folk som ska titta på mina verk.

Eftertraktad mark

De senaste åren har Årsta blivit ett allt hetare tillväxtområde med eftertraktad mark. Byggnadens nya ägare vill ta ut mer i hyra eller bygga nya bostäder på platsen. Konstnärerna inte kan betala de högre hyrorna, och från politiskt håll har hjälpen till konstnärerna handlat om att hitta andra lokaler.

Stockholms stad menar att de har erbjudit er andra lokaler, vad är felet med dem?

– De är för dyra, några har för låg takhöjd, några har inte haft lasthissen vi behöver. Ingen lokal har än så länge fyllt upp vår kravlista, en lista politikerna själva har förståelse för, säger Torbjörn Johansson.

Konstnären Lena Flodman instämmer och menar att lokalerna de blivit erbjudna har varit för dyra. Enligt henne skär det som nu händer i Årsta mot de bostadspolitiska visionerna.

– Man vill ju ha bostadsrätter, hyresrätter och kulturverksamhet i någon slags fin blandning, det är ju en målsättning. Men den ser vi ju inte någonstans när det blir så här segregerat.

Ett växande problem

Enligt KRO, konstnärernas riksorganisation, är flera andra ateljélokaler i regionen också hotade, i bland annat Nacka och på Värmdö. Samtidigt står hundratals konstnärer i kö för att få ateljéplats, det skriver Dagens Nyheter.

Det är inte bara i Stockholm det ser ut så här. KRO menar att det här sker överallt där städer växer snabbt och markpriserna stiger. De senaste åren har liknande problem uppkommit i till exempel Göteborg, Malmö och Lund.

”Om vi inte har rätt förutsättningar så blir det sämre kvalité”

I ett mail till Kulturnyheterna skriver Stockholm stads nytillträda kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) att det är politikernas ambition att skapa goda förutsättningar för konstnärerna, och arbetet med att hitta ersättningslokaler för Wip:Stockholm fortsätter.

Samtidigt har politikerna, än så länge, inte hittat lokaler som går att jämställa med den i Årsta. Vad händer om konstnärerna flyttas till lokaler som inter erbjuder samma förutsättningar? Torbjörn Johansson tror att konsten riskerar att bli mer småskalig, han kallar det ”skrivbordskonst”.

– Vi levererar ju enorma mängder innehåll till kulturhus, till konsthallar, till museer, till gallerier och till det offentliga rummet. Om vi inte har rätt förutsättningar så blir det ju sämre kvalité och inte lika bra konst, säger Torbjörn Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.