Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Explosionerna i Beirut har lett till att över hundra personer har dött och att byggnader har totalförstörts. Foto: STR/TT

Museum och gallerier förstörda efter explosionerna i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Flera museer och gallerier har skadats svårt eller förstörts till följd av explosionerna i Beirut under tisdagen. Sursockmuseets chef Zeina Arida berättar för Dagens Nyheter att konstverk har totalförstörts och att byggnaden är urblåst.

Sursockmuseet är ett museum för modern konst och är beläget i centrala Beirut, inte långt ifrån hamnområdet där explosionerna inträffade. Museichefen Zeina Arida var på museet när det exploderade.

– Det var en känsla av panik. Jag var rädd för att gå ut. Rädd för att föremål skulle falla över oss. Rädd för att det pågick flygbombning. Jag är säker på att jag hörde ljudet av ett flygplan innan explosionerna, men jag vet att man talar om andra förklaringar, säger hon till Dagens Nyheter.

”Aldrig någonsin sett skador i närheten av det här”

Ingen i personalen på museet skadades vid explosionerna men både byggnaden och museets konstverk har skadats.

– Sedan konstmuseet öppnade här, 1961, har vi genomgått femton år av inbördeskrig och flera attentat men aldrig någonsin sett skador som kan komma i närheten av det här, säger Zeina Arida till Dagens Nyheter.

Flera konstgallerier i den libanesiska huvudstaden, som Marfagalleriet och Galerie Tanit, har totalförstörts, rapporterar The Art Newspaper.

– En av mina anställda är i intensivvård och galleriet har skadats, berättar galleriägaren Saleh Barakat för tidningen.

Hundratals människor saknas, tusentals personer har skadats och över hundra personer har dött till följd av explosionerna i Beirut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionerna i Beirut

Mer i ämnet