Konstnären Ai Weiweis ateljé buggad

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Ai Weiwei har hittat avlyssningsutrustning i sin ateljé. Den kinesiske konstnären är en känd kritiker av det kinesiska kommunistpartiet och har fram tills juli i år haft utreseförbud.

Foton har publicerats på konstnären Ai Weiweis instagramkonto som antyder att avlyssningsutrustning har installerats i konstnärens Peking-ateljé.

Konstnären har publicerat bild på utrustningen med texten: ”det finns alltid överraskningar”, samt med ett videoklipp där någon avfyrar smällare i en hink i närheten av avlyssningsutrustningen, tillsammans med texten ”hör du det här?”.

–Den har funnits där så nära, under ett okänt tidsspann. Man börjar fantisera om människorna på andra sidan som har hört varenda ljud jag har gjort. Det är en annorlunda känsla, säger Ai Weiwei till CNN.

Ai Weiwei kom nyligen tillbaka till Kina efter en tids vistelse i Europa där han ställer ut i Helsingfors och London.

Avlyssningsutrustningen upptäcktes under en renovering av ateljén och kan enligt konstnären ha funnits där flera år.

Regimkritisk

Ai Weiwei har tidigare hamnat i konflikt med de kinesiska myndigheterna efter att ha kritiserat det kinesiska kommunistpartiet och dess regering. Han greps 2011 och anklagades för skattebrott men nekade till anklagelserna.

Ai Weiwei hölls fången under 81 dagar och har fram tills juli i år haft utreseförbud och sitt pass konfiskerat av kinesiska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer