Foto: Skärmdump /Fanni Olin Dahl / Pontus Lundahl/TT

Konstnären bakom Christer Pettersson-bilden: ”Han var i princip sosse”

Uppdaterad
Publicerad

Gatukonstnären Hop Louies stiliserade bild av Christer Pettersson är bekant för många. I helgen fick en Sverigedemokrat i Torsby avgå efter att ha använt bilden med en hotfull text riktad mot Stefan Löfven.

”Christer Pettersson delade inte deras skeva världsbild”, skriver Hop Louie till Kulturnyheterna om Sverigedemokratens användande av bilden.

Den anonyma gatukonstnären Hop Louie är mest känd för sin bild av Christer Pettersson som synts på elskåp i Stockholm sedan 2004.

I fredags lade en Sverigedemokrat, ledamot i kommunfullmäktige i Torsby, ut Christer Pettersson-bilden tillsammans med Stefan Löfven och texten: ”Christer Pettersson, var är du när Sverige behöver dig” och anspelar på att Pettersson under en tid var misstänkt för mordet på statsminister Olof Palme (S) 1986.

Dagen efter att bilden publicerats på Facebook fick ledamoten lämna sina politiska uppdrag.

”Delade inte deras världsbild”

Hop Louie, som är starkt kritisk till Sverigedemokratens tilltag och partiet i helhet, skriver att de missförstått både Christer Pettersson och bilden.

”Dels så blev Christer Pettersson friad och dels så delade han inte deras skeva världsbild, han var ju i princip sosse själv”, skriver konstnären till Kulturnyheterna.

”Ofrivillig kändis”

Bilden kom till efter ett uttalande från den tidigare S-ledaren och statsministern Göran Persson.

”Det började strax efter att han (Christer Pettersson) dog och Göran Perssons uttalande 'Det är ett tragiskt liv som nu har kommit till sin ände' det fick mig att tänka att Christer Pettersson aldrig kommer att få ett torg uppkallat efter sig, så det minsta jag kan göra är att ge honom stadens alla elskåp, skriver Hop Louie och fortsätter:

”Jag ville vrida på det här med vilka som hyllas och vilka som inte gör det. Vår kultur har inga problem med att hylla statsledare som säljer vapen till diktaturer eller kändisar som är kändisar av den enda anledningen att de föddes rika. Christer, en missbrukare från arbetarklassen som blev ofrivilligt kändis när han blev det svarta fåret för ett mord han inte begick däremot är det nästan kontroversiellt att hylla.”

Sverigedemokraten Erik Wennerström har sagt till SVT Värmland att det rör sig om ett skämt och att flera delat bilden.

– Det är hur många som helst som delat den, inte bara Sverigedemokrater.

Hop Louie väljer att inte svara på frågan om hen vill gå vidare rättsligt mot Sverigedemokraten i Torsby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.