Katarina Jönsson Norling hoppas att kulturminister Alice Bah Kuhnke ska skapa tydligare krav för konstnärers ersättning. I mitten syns ett konstverk av Natasha Kertes ur ”Lips series”. Foto: Frida Norling, KRO/TT

Kritik mot att konstnärer utesluts ur museiutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärer vill att utredningen också tar upp villkoren för att skapa utställningar.

I oktober presenterades museiutredningen som bland annat föreslår att museer ska få gallra mer i sina samlingar. Dessutom ska principen om armlängds avstånd slås fast i lag.

Men Konstnärernas riksorganisation är överraskade över att man helt utelämnat avtalet om medverkans- och utställningsersättning som staten tecknat med konstnärsorganisationer. I en debattartikel i Dagens Nyheter undertecknad av KRO samt konstprojektet Reko, beklagar de att konstnärerna osynliggörs i processen.

– Det här är ett unikt tillfälle att nå alla museer. Just eftersom att många museer säger att de inte har resurser att ersätta konstnärer enligt avtalet vore det givet att ta upp det här i sammanhanget, säger Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksorganisation, till Kulturnyheterna.

Hoppas på högre krav

Ordföranden har svårt att förstå varför man exkluderar konstnärerna ur utredningen, och tror att det hänger ihop med en gammaldags syn på konstnärer:

– Jag kan bara tolka det som att man inte ser att det är arrangörerna som ansvarar för konstnärernas möjlighet att få betalt för nerlagt arbete. Och det påverkar också kvaliteten på konsten, säger hon.

– Ska konstärer bekosta och finansiera utställningarna genom att inte få betalt för sitt arbete, blir det till slut så att konsten bara skapas av dem som har råd själva.

Katarina Jönsson Norling hoppas nu att kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) ska ställa krav på att arrangörer ska tillämpa MU-avtalet, för att konstnärer ska få bättre ekonomiska förutsättningar.

Ingick inte i uppdraget

Den som hållit i museiutredningen är Clas-Uno Frykholm. Han säger att han har fått flera frågor kring varför vissa ämnen inkluderats eller inte i utredningen. Såsom frågan om institutionen Arkdes framtid.

– Min enda kommentar är att det inte ingick i uppdraget. Uppdraget var att göra en översyn av de centrala museernas uppdrag och organisation.

Ingår inte konstnärerna vars verk ställs ut på museerna i den organisationen?

– Vi har gjort utredningen i dialog med kulturdepartementet och vi har inte gjort den bedömningen, säger Clas-Uno Frykholm.

Men i princip är han positiv till att MU-avtalet inkluderas i en kommande museilag.

– Vi stöder avtalet till hundra procent och om det kan komma med i lagstiftning är det kanske en bra variant. När remissvaren kommit in är det fullt möjligt att göra tillägg till utredningen, säger han.

Har inte funnits tid för MU

Enligt kulturdepartementet har inga beslut hunnits ta om att inkludera konstnärernas löner i museiutredningen, som beställdes av den tidigare regeringen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) meddelar, genom sin pressekreterare Kristoffer Talltorp, att några skärpta krav inte kommer att finnas med regleringsbreven till myndigheter som formuleras i december.

Däremot ska man titta närmare på frågan under 2016, när kulturdepartementet tar fram den nya strategin för bildkonsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.