Med stigande elpriser och inflation påverkas landets konstskolor. Foto: Oscar Fries

Elpriser skapar oro på konstskolor – keramikugnar går på nätterna

Uppdaterad
Publicerad

Keramikugnar som går på nätterna och veckoblad som uppmanar studenterna att tänka på elförbrukningen. Med stigande elpriser och inflation sprider sig oron på landets högskoleförberedande konstskolor. 

– Vi hade nog aldrig trott att vi skulle ha en så stor post i vår budget för el, säger Cecilia Darle, rektor på Nyckelviksskolan.

I likhet med många hushåll och verksamheter kämpar Nyckelviksskolan i Stockholm just nu med höga elpriser.  

Skolan, som är en högskoleförberedande utbildning inom konst och konsthantverk erbjuder åtta olika utbildningar i bland annat keramik, trä och metall. Och de är dessa utbildningar med verkstäder och maskiner, som trots ett nyinstallerat energisystem, gör att skolans elpriser ökat med 50 procent.

– När vi tittade på fakturan som vi fick i augusti 2022 så var den dubbelt så hög som 2021 och då har vi ändå minskat vår förbrukning med drygt 30 procent. Då börjar man naturligtvis fundera lite om hur det kommer att bli en kall vintermånad, säger Cecilia Darle rektor på Nyckelviksskolan. 

Flera skolor är drabbade

Flera högskoleförberedande konstskolor som Kulturnyheterna har varit i kontakt med vittnar om en liknande situation. 

På Capellagården på Öland informeras studenterna som bor på skolans internat just nu om vad de kan göra för att dra ner på elförbrukningen.  

– Vi försöker hela tiden berätta för eleverna vad en dusch kostar. Vi ändrar menyer och drar ner på material, säger Camilla Pontén, rektor på Capellagården. 

Men även om skolorna försöker anpassa sig efter situationen, återstår frågan om vilka åtgärder skolorna kan vidta utan att det får konsekvenser för utbildningen.  

– Vi kan sänka temperaturen, vi kan tänka på olika sätt men vi vill ju samtidigt upprätthålla nivån och intensiteten i våra utbildningar, för ett år går fort och det är mycket man måste hinna lära sig här, säger Cecilia Darle rektor på Nyckelviksskolan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.