Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är frågan om folk kommer rösta på låt eller land. Foto: SVT/Jessica Gow/TT

”Krattat för hård toppstrid i finalen på lördag”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Svenska Cornelia Jakobs gick mycket väntat vidare från Eurovisions andra semifinal, men fanfavoriten kommer möta hårt motstånd i finalen på lördag. Nu är frågan om folk kommer att rösta på låt eller land.

Lydia Farran-Lee

Nöjesreporter

Vem kommer att vinna Eurovision song contest på lördag? Det beror på vem man frågar, men det kan mycket väl bli en extremt jämn strid. Hängivna fangrupper tror på Italien eller Sverige med Storbritannien, Nederländerna och Spanien i tät följd.

Ska man tro antalet Spotifylyssningar blir det Italien och vänder man sig till Tiktok kan det mycket väl bli Norges vargspex.

Men knäckfrågan kanske formulerades bäst av Cornelia Jakobs på frågan om det går att slå storfavoriten Ukraina: ”Jag vet inte hur politiska folk är i tv-soffan under en familjekväll”.

I nuläget talar mycket för att européerna kommer att vara politiska i tv-soffan. Stödet för Ukraina sedan den ryska invasionen har varit enormt även i Eurovision. Precis som att många länder gärna ger höga poäng till sina grannar känner många länder att ”Ukrainas sak är vår” och då kanske både låtval och skönsång får stå tillbaka denna gång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.