Foto: SVT

Krav på ökad kunskap inom media

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har antisemitismen stått i fokus för mediernas uppmärksamhet. Och nu riktas kritik mot de inslag där journalister haft svårt att skilja mellan judar och staten Israels politik.

Eli Göndör, doktor i religionshistoria, anser att Public Service har ett ansvar att skärpa rapporteringen.

– När det gäller basala kunskaper – att det inte finns en judisk flagga, att ett judiskt bönehus är en synagoga, ett kristet är en kyrka och det muslimska en moské, så kan man kräva kunskaper, säger han.

Medier

”Judisk” flagga

Häromdagen visade till exempel SVT den israeliska flaggan och kallade den judisk. Och gårdagens fråga i Sveriges Radio till Israels ambassadör, om judarna inte har ett eget ansvar för antisemitismen, har väckt starka känslor.

– Tittar man på idrott så finns en hel soffa med experter. Alla kan allt, fotboll, hockey, varje offside-regel baklänges och utantill. När det gäller religion så rapporterar man långtgående, om påven, Vatikanen, muslimer, judar – utan att veta vad man pratar om, som något man kan ”riva av”, menar Eli Göndör.

”Budskap till allmänheten”

– Men det är faktiskt jätteviktigt att till exempel de muslimska och judiska gemenskaperna i Sverige beskrivs på ett rättvist sätt. Inte för att folk inte ska bli kränkta, utan för att man signalerar och ger ett budskap till allmänheten. Och det är det Public service i någon mening är till för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet