Demonstranter protesterar mot den belarusiska regeringen i december. Protesterna har pågått sedan valresultatet i Belarus förra året, som innebar att diktatorn Aleksandr Lukasjenko skulle få sitta kvar vid makten, där han suttit sedan 1994. Arkivbild. Foto: TT

Krav från Liberalerna: stoppa belarusisk tv i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Efter att organisationen Solidaritetsfonden för kulturen i Belarus krävt att det statliga belarusiska tv-bolaget ska uteslutas från Eurovision samlar Liberalerna in underskrifter i Europaparlamentet för att få EBU att ändra sig.

Karin Karlsbro (L), vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus, vill samla ihop namnunderskrifter i parlamentet för att skicka ett brev till Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) med kravet att Belarus inte ska få tävla i Eurovision song contest i Rotterdam i vår.

– EU har utfärdat sanktioner och en lista med personer som är särskilt skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter, där återfinns chefen för Belarus statstelevision. Det är orimligt att arrangera en musikfest med en diktatur, säger Karin Karlsbro.

Över 100 har sparkats

Finns något problem med att EU försöker påverka de mediebolag som EBU utgör?

– Vi pratar om ett mediebolag som inte är ett riktigt mediebolag, som har sparkat och förföljt ett hundratal medarbetare.

Initiativet kommer efter att Solidaritetsfonden för kulturen i Belarus krävt samma sak eftersom organisationen menar att det statliga belarusiska tv-bolaget BTRC bryter mot överenskommelserna i det europeiska samarbetet och förföljer sina egna medarbetare, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

– Fler än 100 personer har sparkats från eller själva lämnat tv-bolaget. Flera av dem sitter i fängelse, bland annat en tidigare mångårig medlem av den belarusiska delegationen till Eurovision Song Contest, säger Aljaksandr Tjachouski, talesperson för Solidaritetsfonden för kulturen i Belarus.

EBU tänker inte utesluta

Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har dock sagt i ett uttalande att de inte tänker utesluta sin belarusiska partner ur Eurovision, eftersom tävlingen inte har någon politisk agenda. Det beslutet är dock politiskt i sig, enligt Aljaksandr Tjachouski, eftersom han anser att det legitimerar regimen.

Solidaritetsfonden startade i höstas i samband med protesterna mot valfusk och polisvåld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.