Den amerikanska krigskorrespondenten och författaren Janine di Giovanni är en av de som protesterar mot Peter Handke under hashtaggen #BosniaWarJournalists. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Krigskorrespondenter i protest mot Peter Handke

Uppdaterad
Publicerad

Flera namnkunniga krigskorrespondenter protesterar mot att Peter Handke tilldelas Nobelpriset. Under hashtaggen #BosniaWarJournalists vittnar de om folkmordet på bosnier under Jugoslaviska krigen.

Flera journalister och författare har slutit upp under hashtaggen på sociala medier, som DN var först att berätta om. Den prisbelönta amerikanska krigskorrespondenten och författaren Janine di Giovanni är en av dem. På måndagen skrev hon på Twitter:

”Det här är vad jag såg i #Bosnien: massvåldtäkter, etnisk rensning, folkmord. I morgon tilldelas Peter Handke Nobelpriset. Han är en folkmordsförnekare”.

Brittiska BBC:s mångåriga utrikeskorrespondent Jeremy Bowen skriver på samma forum:

”Jag rapporterade från de Jugoslaviska krigen. Såg monstruösa brott begås”.

Även Sheri Fink, Pulitzerpris-belönad reporter på tidningen New York Times, uppmanar människor att ta del av korrespondenternas berättelser.

Protester mot Nobelpriset till Peter Handke förväntas i Stockholm under tisdagen. En manifestation med flera talare anordnas på Norrmalmstorg. Samtidigt bojkottar ambassadörer från Turkiet, Kosovo och Albanien kvällens ceremoni.

Handke har i en tidigare intervju med SVT bestämt nekat till anklagelserna om att han förnekat folkmordet i Srebrenica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.