Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringens krisstöd till författare räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningarna har rasat in till Författarfonden som fördelar regeringens krispengar till författare med inkomstbortfall på grund av coronapandemin. Målet är att fördela pengarna inom två veckor, men de räcker inte till alla.

– Det är ett ordentligt tryck på oss, säger Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond.

Ansökningstiden gick ut den 8 maj, när Författarfonden nu ska fördela tio miljoner av regeringens särskilda krispaket till kulturen, på sammanlagt 500 miljoner kronor. På eftermiddagen samma dag hade man fått in 391 ansökningar. Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond, väntar sig sammanlagt runt 400 ansökningar.

Högt tryck

– Det är ett ordentligt tryck på oss. Vi kommer inte att kunna fördela så stora inkomstbortfall som man har haft till alla, säger han.

De sökande kan har förlorat allt från 10 000 till 150 000 kronor. Författarfonden kommer att sätta en maxgräns för ersättningen, förklarar Söderström, som hoppas att pengarna ska kunna fördelas inom de närmaste två veckorna.

Välkomnar generösare a-kasseregler

– Vi är medvetna om att det här är ett stort svart hål, men vi kan lindra åtminstone, säger han och förklarar att det är stipendieverksamheten som står dem till buds.

– Vi välkomnar också alla typer av företagarstöd och generösare tillämpning av a-kasseregler. Men går det att hitta mer pengar till stipendier är det motiverat, och då kommer vi att stå redo.

Finns behov av fortsatt hjälp

Jesper Söderström understryker också att behovet av hjälp kommer att fortsätta även under hösten, men att det då inte kommer att bli lika lätt att bevisa inkomstbortfall, vilket gör att stödet kan behöva utformas på ett annat sätt.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktiga siffror för antalet ansökningar och förväntade ansökningar.

Fakta: Regeringens krisstöd

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars.

Den 24 april avslöjade man vilka som kommer att fördela de 500 miljonerna:

370 miljoner har gått till Statens kulturråd.

50 miljoner har gått till Filminstitutet (till biografer och filmfestivaler).

70 miljoner har gått till Konstnärsnämnden och 10 miljoner till Författarfonden, där enskilda konstnärer och författare kan ansöka om pengar genom stipendier.

Stipendierna från Författarfonden kan sökas av samtliga kategorier av litterärt yrkesverksamma: författare, dramatiker/manusförfattare, tecknare, fotografer, kulturjournalister samt översättare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.