Kristdemokraterna vill skrota EU:s kulturstöd

Uppdaterad
Publicerad

KD och SD vill skrota EU:s största budgetpost på kulturområdet – stödprogrammet Kreativa Europa. EU bedriver ingen formell kulturpolitik, men delar ut miljarder i bidrag till olika kulturprojekt. Mellan 2014 och 2020 kommer kulturen i EU:s medlemsländer att ha fått drygt 15 miljarder kronor i stöd.

EU:s stödprogram, Kreativa Europa, erbjuder möjligheter för europeiska aktörer inom tv, film, dataspel, konst och kultur att söka stöd för att samarbeta internationellt och nå ut till en internationell publik. Nu pågår förhandlingar om hur stödet ska se ut i framtiden.

– För oss handlar det om att EU måste prioritera, vi står inför en budgetdiskussion, där Sverige föreslås få en chockhöjning med 15 miljarder mer i avgift. Då måste EU fokusera på att lösa migrationskrisen och investera i ny grön teknik. Kulturen måste vara någonting som finansieras på andra nivåer, säger Sara Skyttedal (KD), som tycker att kulturpolitik i första hand är en nationell angelägenhet.

”Det är väl typiskt att kulturen ska stryka på foten”

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) tycker att stödet istället borde höjas för nästa period.

– Det är väl typiskt att kulturen ska stryka på foten först medan man ska pumpa in pengar och subventionera fossilindustrin och satsa på krigsmaterielindustrin. Det tycker inte vi är rimligt inom Vänsterpartiet, säger Malin Björk.

Kreativa Europa har en budget på 1,46 miljarder euro för programperioden 2014−2020, dvs mer än 15 miljarder kronor. 56 procent av den totala budgeten går till aktörer inom film, tv och dataspel. Enligt en preliminär bedömning av Kulturrådet, gick drygt 193 miljoner kronor till svenska aktörer och projekt som svenska aktörer deltar i under 2018.

EU-parlamentet vill dubblera stödet

EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag till budget och upplägg för Kreativa Europa under nästa programperiod, 2021-2027. Enligt förslaget ska programmet ha en budget på drygt 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 19 miljarder kronor, för hela programperioden. Men EU-parlamentet röstade nyligen för att stödet till kreativa Europa borde dubbleras istället, under nästa period.

På frågan om stödet borde vara större eller mindre, nästa period vill både S, MP, V, L, och FI se en större budget än förra perioden. M och C vill att nivån ska kvar på samma nivå som förra perioden.

– Kulturen får en liten droppe av EU:s budget, nu kanske det är frågan om två små droppar, om man ställer det i proportion till andra budgetposter som att man subventionerar fossilindustrin och krigsmaterielindustrin, då tycker vi att det här är en mycket bättre satsning, säger Malin Björk (V) EU-parlamentariker.

Efter Brexit: ”EU måste prioritera”

Bland de svenska partierna i EU-parlamentet är en majoritet för att Kreativa Europa blir kvar men SD och KD vill skrota stödet helt. Sara Skyttedal (KD) tycker att EU måste göra besparingar, eftersom den svenska medlemsavgiften förväntas höjas i samband med Storbritanniens utträde ur EU.

Varför ska det europeiska kulturlivet behöva betala för att Storbritannien planerar att lämna EU?

– Som det ser ut nu föreslås Sverige täcka upp en stor del av det hål som kommer när Storbritannien lämnar, då menar vi att EU måste prioritera, säger Sara Skyttedal (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.