Kristina Lugn. Foto: TT

Kristina Lugn får Karamelodiktstipendiet

Uppdaterad
Publicerad

”För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga – humoristiskt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang”, skriver juryn i sin motivering. Årets Karamelodiktstipendiat blir poeten, dramatikern och författaren Kristina Lugn.

Povel Ramels Karamelodiktstipendium delas ut varje år under Poveldagen på Skansen i Stockholm. I år var det en poet och dramatiker som dolde sig under det karaktäristiska randiga skynket under ceremonin. Det blev Kristina Lugn som fick stipendiet.

– Jag blev jätteglad och fick jättemycket karameller. Och lite pengar, så nu kan jag betala hyran nästa månad, säger Lugn till Sveriges Radios Kulturnytt.

”Berör till eftertanke”

Stipendiet delas ut till en person som är ”en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musik”. Och juryn, som består av bland andra Povel Ramels dotter Lotta Ramel och programledaren Lotta Bromé, skriver såhär i sin motivering:

”För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga – humoristiskt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang. Med poetens känsla och till vår fröjd och berusning, lyckas hon få oss att bättre förstå det svenska språket.”

Skrev text till kungligt bröllop

Karamelodiktstipendiet instiftades 1982 i samband med Povel Ramels 60-årsdag. Stipendiaten får en strut godis tillsammans med en summa pengar som ska göra denne ”ekonomiskt oberoende för resten av dagen”.

Kristina Lugn debuterade 1972 med diktsamlingen ”Om jag inte” och är i dag en av ledamöterna i Svenska Akademien. Hon skrev texten till låten ”Vilar glad i din famn” som spelades på kronprinsessans Victoria och prins Daniels bröllop.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.