Kritik mot Antikrundan: Nazist titulerades som ”tysk politiker”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Antikrundan får kritik av andra världskrigsexperten Christer Bergström, rapporterar Göteborgs-Posten. Anledningen är att nazisten Hermann Göring titulerades som ”tysk politiker”.

En ring som tillhört den tyska nazisten Hermann Görings första fru Karin dök upp i det senaste avsnittet av Antikrundan. I skylten som beskriver objektet och dess ägare stod bland annat: ”Hermann Göring (tysk politiker)”.

Christer Bergström, expert på andra världskriget och författare till 30 böcker på ämnet, säger till Göteborgs-Posten att programmet agerat aningslöst.

– Det är otroligt aningslöst att kalla honom för bara tysk politiker. Man blir mållös. Man kunde åtminstone sagt nazistisk politiker.

Victoria Nordensjö, pressansvarig på SVT säger till tidningen att man kommer ändra i versionen som ligger på SVT Play och kallar formuleringen för olycklig.

I klippet ovan har skylten ändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.