Aron Flam har skrivit boken ”Det här är en svensk tiger” Foto: SVT

Kritik mot beslaget av Aron Flams böcker

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Aron Flam fick sin bok beslagtagen av polis. Nu riktar Konstnärernas riksorganisation och Journalistförbundet kritik mot polisutredningen och den svenska upphovsrättslagstiftningen.

I mitten av juni beslagtog polisen ett antal exemplar av komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”. Boken handlar om Sveriges undfallenhet gentemot Nazityskland under Andra världskriget. På omslaget till boken använder Flam illustratören Bertil Almqvists ikoniska bild av en svensk tiger – men i parodierad form med en heilande tass och hakkorsbindel.

Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till konstverket reagerade, och nu pågår en polisutredning mot Flam, som riskerar skadestånd och vite på sammanlagt en halv miljon kronor.

KRO kritiska mot beslaget

Men Konstnärernas riksorganisation (KRO) tycker att det här bygger på en feltolkning av upphovsrättslagen.

– En samhällssatir bygger på att man använder en känd symbol, en känd bild, men att man tillför någonting som ger det en annan effekt. Med den kunskapen har jag svårt att förstå varför man använder upphovsrätten i det här beslagsmålet, säger Katarina Renman Claesson, jurist på KRO.

Även journalistförbundet har reagerat på polisutredningen mot Flam.

– Vår förhoppning är att svensk rätt ska anpassas tydligare till EU-rätten, säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer