Foto: TT

Kritik mot kulturministern efter hyllning av Mehmet Kaplan

Uppdaterad
Publicerad

Ett inlägg i sociala medier där den nytillträdda kulturministern Amanda Lind hyllar sina föregångare inom Miljöpartiet har väckt kritik, timmar efter att den nya regeringen presenterats. Anledningen är att Lind inkluderar den kritiserade före detta MP-ministern Mehmet Kaplan, och beskriver denne som en ”hjälte och pionjär”.

Det var på söndagskvällen som den tillträdande kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) publicerade en hyllning av Miljöpartiets tidigare statsråd på Instagram, något som Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

”Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Karolina Skog – och mellan 2014 – 2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa”, skriver Amanda Lind i inlägget, under en bild på partikollegorna från den gångna mandatperioden.

I ett inlägg på sin Instagram och Facebook hyllade Amanda Lind (MP) bland andra den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan. Foto: Skärmdump Facebook

Väckt kritik

Men inkluderandet av den omstridde, före detta bostadsministern Mehmet Kaplan i beskrivningen av politiska hjältar och pionjärer har väckt stark kritik under måndagen.

– Mehmet Kaplan fick avgå på grund av samröre med anti-demokratiska rörelser. Ett samröre som gjorde honom omöjlig som minister, och som rimligtvis borde göra honom omöjlig att ha som förebild, säger Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), och beskriver uttalandet som omdömeslöst.

– Det här påverkar bedömningen av hennes omdöme som minister, och jag utgår ifrån att det här var en blunder som hon korrigerar inom kort.

Hade samröre med extrema grupper

Mehmet Kaplan avgick som minister 2016, efter att det uppdagats att han haft samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna och den islamistiska organisationen Milli Görüs, samt jämfört Israels behandling av palestinier med Nazitysklands behandling av judar.

Kulturministerns beskrivning av Kaplan som en hjälte har även väckt reaktioner från politiskt håll, från såväl politiker som ledarskribenter. Gulan Avci, integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, skriver på Twitter att hyllningen av Kaplan gör henne ”väldigt upprörd som svenskkurd”. Sakine Madon, ledarskribent i Upsala Nya Tidning, frågar sig ”varför en ledande miljöpartist som Lind – nu dessutom minister – tar så lätt på turkisk högerextremism?”

Svarar på kritiken

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind avböjer en intervju med Kulturnyheterna, men ger en kommentar till kritiken i ett mejl:

”Mehmet Kaplan begick misstag som gjorde att han inte kunde fortsätta som minister. Det var bra och helt rimligt att han avgick”, skriver Amanda Lind, och fortsätter:

”Det jag ville säga i mitt inlägg var att Mehmet Kaplan var en del av att driva igenom grön politik under vår första mandatperiod i regering.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.