Kritik mot kulturpolitiken: Långa avstånd en kamp för scenkonstskaparna

Uppdaterad
Publicerad

För de regionala scenkonstinstitutionerna är turnerandet avgörande för de ska kunna nå ut i hela landet. Men de ekonomiska förutsättningarna går inte ihop med deras kulturpolitiska uppdrag, menar kulturaktörerna.

– Problemet är de hiskeliga avstånden. Det äter väldigt mycket tid och pengar, säger Malin Hülphers, scenkonstchef vid Estrad Norr.

Enligt de nationella kulturpolitiska målen ska ”alla ha möjlighet att delta i kulturlivet”, och för de regionala scenkonstinstitutionerna är turnerandet avgörande för de ska kunna nå ut.

Scenkonstinstitutionen Estrad Norr turnerar med dansföreställningen Human – An observation of mankind, i Jämtland-Härjedalen – ett län lika stort som Belgien och Holland tillsammans.

”Man får blocka sig själv”

– Eftersom jag har ett fysiskt arbete kan det vara jätteslitigt att vara uppe klockan 6, och vid 7 börja lasta in tunga dansmattor och sen rigga med det och sen vara redo att spela, sen rigga ner och sen resa vidare till nästa ställe. Efter ett halvår på turné är man trött på att inte bara få vara dansare, säger Elin Hedin.

– Min ursprungliga tanke var ju att man skulle använda fler lådor, och projicera bilder på dem. Men man måste blocka sig från att utveckla föreställningen för mycket och arbeta med det som finns, säger koreografen Karl Lindqvist. 

Estrad Norr har sin bas i Östersund, men turnerandet är motorn i verksamheten. Men i ett län med 60 mil från norr till söder är utmaningarna stora.

– Problemet är bristen på lokaler och sen de hiskeliga avstånden. Det är hela det praktiska besväret kring en produktion. Det äter väldigt mycket energi, pengar och tid, säger Malin Hülphers, scenkonstchef vid Estrad Norr.

Scenkonstchefen: Mer resurser krävs

Den turnerande verksamheten hos de regionala scenkonstinstitutionerna som ingår i kultursamverkansmodellen nådde ut till 268 av 290 kommuner i landet 2016, enligt Myndigheten för kulturanalys. Men det har ett pris.

För att klara den höga produktionstakten behöver Estrad Norr 2,5 miljoner kronor mer om året, enligt Malin Hülphers.

– Jag skulle vilja ha någon som jobbade fördjupat med samverkansfrågorna, jag skulle behöva fler tekniker, vi behöver absolut fler på administration. Och då pratar vi några miljoner till.

Kan vara aktuellt att se över ambitionsnivån

Om de regionala kulturinstitutionerna ska kunna leva upp till sitt uppdrag behövs mer resurser, konstaterar Myndigheten för kulturanalys. Ett annat alternativ skulle kunna vara att sänka ambitionsnivån.

– Ska man sänka de kulturpolitiska målen? Ja, nu när du säger det tänker jag: Gud, vad skönt det skulle vara. Vi skulle bara kunna fokusera på att göra bra scenkonst, säger Malin Hülphers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.