Kulturskribenten Martin Schibli är kritisk till Malmö konsthalls samarbete med konstkuratorn Hoor Al-Qasimi. Foto: SVT

Kritik mot Malmö konsthall: ”Man samarbetar med den absoluta makten”

Publicerad

Legitimerar Malmö konsthall det förtryck som pågår i Förenade Arabemiraten? I en kommande utställning med konstnären Hassan Sharif, så samarbetar man med en konstkurator som är dotter till ett av arabemiratens härskare. Det här har fått kulturskribenten Martin Schibli att reagera.

– Det handlar inte om henne som person, det handlar om vad hon representerar, som en del av ett kungadöme som härskat sen 1700-talet, säger kulturskribenten Martin Schibli som skriver för HD och Sydsvenskan.

Konstkuratorn Hoor Al-Qasimi har en rad tunga meriter på sitt cv, hon är ordförande i en global organisation för konstbiennaler och leder själv Sharjahbiennalen. Den drivs av en stiftelse finansierad av hennes far, Sultan bin Muhammad Al-Qasimi, härskare i ett av förenade Arabemiratens emirat. 

Landet storsatsar på konst, men har också varit en part i det blodiga kriget, genom ombud i Jemen, och kritiseras återkommande för brott mot mänskliga rättigheter. 

”Man samarbetar med den absoluta makten”

– Jag tror genuint på klassiskt kulturutbyte, även med diktaturer och auktoritära stater, men här samarbetar men inte med en underground- institution eller en ideell organisation utan man sammarbetar med den absoluta makten och det är där kritiken ligger, säger Martin Schibli.

– Det här är svårt, det är en balansgång som vi givetvis var medvetna om och övervägde.  Samtidigt ville jag verkligen visa Hassan Sharif och introducera hans verk för en svensk publik och den övertygelsen vägde tyngre någonstans, säger Mats Stjernstedt, chef på Malmö konsthall.

Han påpekar att man inte tagit emot något ekonomiskt stöd från Förenade Arabemiraten.

Artwashing alltmer ifrågasatt

Artwashing är när bland annat internationella storföretag investerar i konst eller sponsrar konsthallar för att sätta sitt namn i ett bra sammanhang, och samtidigt tvätta sitt varumärke från kritik. Fenomenet har blivit allt mer ifrågasatt och kanske kan man argumentera för att oljeländerna runt persiska viken, på ett liknande sätt, ägnar sig åt försöka köpa sig till ett bättre anseende globalt med konst. Även grannlandet Saudiarabien har gjort stora investeringar i konst och kultur de senaste åren. 

Finns det en risk att Malmö konsthall i förlängningen legitimerar Förenade Arabemiratens försök att köpa sig till bättre anseende globalt?

-Jag tror att risken alltid finns att en regim som Förenade Arabemiraten försöker vinna legitimitet. Samtidigt är vår avsikt att lyfta Hassan Sharifs verksamhet, i den kontext han har verkat, säger Mats Stjernstedt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.