Foto: TT

Kim Wall-rapporteringen del av dramatiserad nyhetstrend

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha dödat journalisten Kim Wall. Mediebevakningen av fallet, från att det uppdagades till rättegångsdagarna, har flera gånger blivit kritiserad. Enligt medieforskaren Anja Hirdman har brottsjournalistiken blivit allt mer detaljerad och även fiktionaliserad.

– Det är väldigt dramaturgiskt iscensatt på olika webbsidor hos våra stora medieaktörer. Det är musik och klipp. Det följer ett slags funktionell form skulle jag säga. Den form som vi är så vana att se i krim-genren, som också är en av våra största underhållningsgenrer, säger medieforskaren Anja Hirdman.

Ända sen det tragiska och makabra fallet med journalisten Kim Walls död uppdagades, har det varit en massiv mediebevakning. Men det har också funnits en återkommande kritik mot rapporteringen.

Journalisten Kim Wall

”Minst sagt problematiskt”

På de flesta stora nyhetssajter har man kunnat följa rättegången, dag för dag, minut för minut. Och flera medier har publicerat dramatiserade videos med dov, spännande musik för att beskriva vad som hänt. Och den här typen av berättande i brottsjournalistiken blir allt vanligare menar medieforskaren Anja Hirdman.

– Man kan konstatera, inte minst som medieforskare, att det också följer utvecklingen inom krim-genren, den fiktiva. Där det också har blivit allt mer fokus på att visa på våldet som åsamkats mot kroppen, det detaljerade.

– Där i den fiktiva världen handlar det om att skapa en så realistisk trovärdig bild som möjligt. Men när den faktiska brottsjournalistiken tar efter detta, då tycker jag att det kan bli minst sagt problematiskt för de efterlevande och för offret.

SVT om bevakningen

Finns det inte en risk att SVT bidrar till en fiktionalisering av det här fallet med den typ av musiksatta, dramatiserade videos?

– Man måste alltid vara försiktig och fundera över vad effekten blir av publiceringen. Vi har framförallt velat skildra, och gjort det på många olika sätt, Kim Walls gärning och använt multimedia för att göra det. Och det har varit väldigt viktigt att göra det, att få henne att framträda som en individ och den skickliga yrkesperson hon var, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter.

Men ser du en risk med den här typen av berättande, ett mer dramatiserat berättande om riktiga brottsfall?

– Jag tror att det är viktigt att hålla sig lite kylig och inte ryckas med i en händelse av den här karaktären som har en massa spektakulära drag, säger Charlotta Friborg. 

”Hålla sig för god”

Anja Hirdman menar att i en tid när True crime – en genre med dramatiserade brottsfall – blivit väldigt populärt, som till exempel rättegångspodden, har nyhetsmedier ett större ansvar att tydligt skilja på fiktion och verklighet

– Den seriösa nyhetsjournalistiken och brottsjournalistiken bör hålla sig för god för att åka in i detta realist-fiktionaliserade fack, säger Anja Hirdman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalisten Kim Wall

Mer i ämnet