Kritik mot minnesmonument för terroroffer

Publicerad

En tolv meter hög skulptur har uppförts i Paris som hyllning av offren för terroristattackerna 2015. Men skulpturen som föreställer en bukett tulpaner har mötts av kritik. ”Det är i själva verket en pornografisk skulptur”, skriver filosofen Yves Michaud i franska L'Obs.

Tulpanskulpturen är en gåva från den amerikanska konstnären Jeff Koons och avtäcktes fredagen den 4 oktober nära Champs-Élysées. Konstverket är menat att visa konstnärens och USA:s stöd för de franska medborgarna efter masskjutningarna och bombattacken som dödade 130 människor i Paris 2015. Men efter att konstverket avtäcktes har konstverket kritiserats från flera håll.

Kolumnisten Eric Naulleau, som tidigare kritiserat Koons för att ”ha påtvingat sin dåliga bukett tulpaner” på Paris, sade på måndagen att konstverket var ”fruktansvärt”, rapporterar BBC som också citerar en twitteranvändare, Rosa, som skriver att tulpanerna ser ut som ”stora färgade marshmallows”. Filosofen Yves Michaud beskriver verket som ”Elva färgglada anusar monterade på stjälkar” i franska L’Obs.

Men tulpanerna har inte bara mötts av kritik. Paris borgmästare Anne Hidalgo sa på fredagen att hon var mycket glad för konstverket och kallade det för en ”vacker gåva” och ”en magnifik symbol för frihet och vänskap”, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.