Från Aktuellt 22 september 2016. Foto: SVT

Kritik mot SVT: ”Ett haveri”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan i torsdagens Aktuellt har programmet fått ta emot massiv kritik. ”Den som arrangerar debatter med högerextremister accepterar deras världsbild”, skriver DN:s Kristina Lindquist.

Efter den senaste månadens turer om tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg intervjuades chefredaktören Vávra Suk i torsdagens Aktuellt.

Suk framförde bland annat att det spridits lögner om tidningen, att etablerade medier ljuger i sin rapportering och fick svara på frågan ”Hur ställer du dig till nazismen?”, apropå de kopplingar mellan Nya Tider och nynazistiska rörelser som Expo lyft fram.

Bokmässan 2016

Intervjun genomfördes på länk från Göteborg och efter sändningen har SVT fått mycket kritik.

”Ett haveri”

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski reagerade på att Vávra Suk fick lägga ut texten och behandlades som vilken debattör som helst.

”Demokrat får ”debattera” mot extremist i Aktuellt. Programledaren fördelar ordet i opartisk anda. Lögner sprids. Vad håller SVT på med?” skrev han på twitter.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein twittrade att intervjun var ”ett haveri”.

”Tittarna lämnades”

Tidningen ETC har i dag publicerat en lista med rubriken ”10 tips till SVT nästa gång ni bjuder in en rasist”.

Där skriver man bland annat: ”Det står i ert sändningstillstånd att SVT ska värna ”det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”… …Fundera på huruvida en debatt där en nazistkopplad debattör får ”svara på kritiken” ligger i linje med dem.”

Dagens Nyheters Kristina Lindquist ger Aktuellt hård kritik och menar att tittarna inte gavs möjlighet att förstå vad Nya Tider är för en tidning.

I en krönika skriver hon: ”SVT:s tittare lämnades på torsdagskvällen åt sitt öde med en farlig kraft som inte granskades och inte ställdes mot väggen”.

Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson svarar på kritiken här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet