Kritik mot SVT för Putin-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Kritik har riktats mot SVT:s beslut att visa Oliver Stones kontroversiella intervjuserie med Rysslands president Vladimir Putin. Kritikerna menar att Stone fjäskar för Putin och att intervjuserien innehåller oemotsagda faktafel.
– Jag tycker att SVT borde gjort enormt mycket mer för att vägleda publiken genom det här. Eller helt enkelt avstå från att sända dem, säger Fredrik Wadström, journalist vid Sveriges radio till Kulturnyheterna.

Oliver Stone slog igenom hos en bred publik på 1980-talet och är känd för spelfilmer som Plutonen (1986) och JFK (1992). Under den senaste tiden har han dock ägnat sig åt dokumentärer med och om män med makt, bland annat Hugo Chavez och Fidel Castro. Filmer som många menar varit allt för okritiska.

Hans senaste projekt, en dokumentärserie med Rysslands president, har också fått kritik. Och detta för att stryka Vladimir Putin medhårs. Filmer som SVT sänder under augusti.

– En amerikansk filmare som får närmast obegränsad tillgång till en av världens viktigaste makthavare är per definition intressant, säger Axel Arnö på SVT Dokumentär.

”Nästan omöjligt att förstå när Putin slirar på sanningen”

Fredrik Wadström på Sveriges Radio har följt den ryska politiken flera år. Han är en av de kritiska röster mot SVT:s beslut att visa serien. Han menar att SVT borde gjort betydligt mer för att underlätta för publiken att parera och förstå det som framkommer i dokumentären.

– Putin har byggt upp hela sin karriär på en desinformationskampanj där man redan i början av av 2000-talet där Kreml gick in och tog över media efter media och kontrollerar ju i stort sett hela medielandskapet stenhårt. Nu har man exporterat det här genom Oliver Stone-dokumentären till en svensk tv-publik, säger Fredrik Wadström.

– Jag tycker att SVT borde gjort enormt mycket mer att vägleda pubilken genom det här. Eller helt enkelt avstå från att sända dem. Om du inte är specialist och dagligen flöjer de här frågorna blir det nästan omöjligt att förstå när Putin slirar på sanningen, ljuger öppet, avviker från ämnet eller helt enkelt utelämnar information.

LÄS MER: SVT sänder kritiserad Putin-dokumentär

Men Axel Arnö på SVT dokumentär håller inte med Fredrik Wadström om publikens utsatthet inför det som dokumentärserien om Putin presenterar.

– Folk är inte dumma. De ser inte en film och tror att allt Putin säger är sant. De ser inte en film av Putin och tror att allting är sant. Lika lite som att man skulle se ett tal av Trump och tro på allt han säger, säger Axel Arnö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer