Daniel Åberg och Sandra Wejbro. Foto: SVT/Sara Arnald/Aftonbladet.

Kritikerna fick rätt

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid lanseringen var experterna tveksamma till om SVT Flow skulle lyckas nå igenom bruset. Ett år senare förklarar TV-dags Daniel Åberg och Aftonbladets Sandra Wejbro vad som gick fel med tjänsten.

Snygg och nytänkande, men för otydlig och förvirrande. Så sammanfattade tv-kritikern Daniel Åberg och Aftonbladets nöjesredaktör Sandra Wejbro SVT Flow när tjänsten lanserades för ett drygt år sedan. När formatet nu läggs till handlingarna är det också just otydligheten som lyfts fram som huvudskäl av programledningen på SVT.

– Flow var ett intressant försök, men att det är uppenbart att man inte nådde fram. Att kombinera den klassiska tv-tablån med spellistetänkande a la Spotify är en lockande tanke. Men nej, så som det blev är det uppenbart att inte tillräckligt många var intresserade, säger Daniel Åberg på TV-dags.

Medier

– Det var uppförsbacke redan från början, just för att det var så otydligt. De hade ganska mycket bra grejer, ”Klippans karaokecup” till exempel. Men varför se det på Flow när det ändå ligger på SVT Play?, säger Sandra Wejbro.

Misslyckad kombination

Tanken med SVT Flow var att kombinera webb-tv, där tittaren själv väljer program, med ett automatiskt flöde som liknar den traditionella tv-tablån.

– Det skulle vara likadant som att titta på vanlig tv, men om man tänker på beteendet online så vill man ju välja själv vad man vill se och när, säger Sandra Wejbro.

Förhandsgranskningen har påverkat

Lena Glaser, programdirektör för interaktivt utbud på SVT, säger att det framförallt är otydligheten som lett till beslutet. Men kravet på att tjänsten ska utsättas för en förhandsprövning har påverkat att Flow försvinner just nu.

– Beslutet hade nog kommit ändå, men det är klart att det samverkar, en sådan process tar resurser. Då är det lika bra att dra i bromsen på en gång, säger Daniel Åberg.

Fler experiment i framtiden

Den bilden delas av Sandra Wejbro, som säger att problemet för SVT varit att ingen pratat om Flow, snarare än att den väckt någon kritikstorm från kommerisella aktörer. Båda hoppas även att experiment kommer att tillåtas i företaget även i framtiden.

– Många kommer nog säga ”vad var det jag sa” nu, men det vore väldigt tråkigt om man inte vågar prova nya lösningar även i fortsättningen.  Det finns en anledning till att SVT är ledande på play-tjänster i Sverige, men jag tror de ska lägga mer kärlek på grundtjänsten, det är den viktigaste, säger Daniel Åberg.

– SVT ska ändå ha cudos för att de vågar testa nya saker, och för att man vågar lägga ner när det inte funkar. Man säger ju att programmen ska få vara kvar, och vi får väl hoppas att det stämmer. Den enda frågan som är kvar är vad det kostade i slutändan, men det får vi nog aldrig veta, säger Sandra Wejbro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet