Kritikstorm mot nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningen av SGUs bibliotek är en katastrof för svensk forskning. Det skriver geologiprofessorer, Naturhistoriska Riksmuseet och Geologiska Föreningen i en gemensam protest.

En lång rad tunga namn inom svensk geologi protesterar nu mot myndigheten SGUs beslut att lägga ned sitt bibliotek, som rymmer Sveriges största samling av geologisk forskning från 1600-talet och framåt. I en skrivelse till SGU protesterar bland annat ordföranden för Geologiska Föreningen, professorer på Göteborgs, Stockholms, Lunds och Luleås universitet samt Naturhistoriska Museet.

”Vi vill med denna skrivelse uttrycka vår förundran över att ett unikt geovetenskapligt bibliotek går detta öde till mötes. (…) En avveckling kommer att medföra stora negativa konsekvenser för unik geologisk information, nationellt och internationellt”, skriver avsändarna i sin protest.

Kräver att nedläggningen stoppas

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat ska bibliotekets samling flyttas till Uppsala Universitet, men en granskning av projektet visade att bara en bråkdel av materialet hamnar där, och att SGU planerat att förstöra delar av det övriga materialet. Tillvägagångssättet får nu hård kritik.

– SGU är själva navet i den geovetenskapliga kunskapsbanken, det är katastrofalt om den solida grunden rämnar. Det är av yttersta vikt att det behålls som resurs för geologer, säger Vivi Vajda, professor i geologi på Naturhistoriska riksmuseet och ordförande för nationalkommittén för geologi i Kungliga Vetenskapsakademien.

Skrivelsen, som är skickad till både SGU och Näringsdepartementet, kräver nu att beslutet upphävs tills man genomfört en konsekvensanalys. Man invänder särskilt mot att SGU inte varit öppna med vad flytten innebär konkret, och att man inte rådfrågat experter inom fältet.

– Det största problemet är att det finns en stor mängd information som kan vara världsunik, SGU har samlingar som sträcker sig över 160 år bakåt i tiden, säger Mark Johnson, ordförande för Geologiska Föreningen och prefekt på institutionen för geovetenskap på Göteborgs Universitet.

– Det är extremt viktigt att man är helt säker innan man gör sig av med material. Processen är plötslig och känns mörklagd, folk inom geologin är mycket oroliga, fortsätter han.

Sviker forskningen

I skrivelsen menar gruppen att beslutet går i direkt konflikt med SGUs uppdrag att tillhandahålla geologisk information till samhället, och att förfarandet, där man bland annat föreslagit att hålla förstörelse av verk hemlig, är förunderlig.

– Man backar kraftigt från sin uppgift att stödja geologin i Sverige, det här är en helomvändning från hur man agerat tidigare, säger Vivi Vajda.

Parallellt med forskarnas protest har en namninsamling startats mot bibliotekets nedläggning. I skrivande stund har fler än hundra svenska geologer undertecknat protesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.