Kultur skapar tillväxt

Uppdaterad
Publicerad

Kulturella och kreativa näringar utgör idag en växande del av den totala ekonomin och blir en allt viktigare del när man pratar tillväxt på längre sikt.

En riktig auktoritet bland kulturekonomer är på besök i Sverige, och enligt ekonomiprofessor David Throsby skapar kultur tillväxt.

– En investering i kultur sprider sig till privata sektorn och skapar tillväxt, menar ekonomiprofessor David Throsby.

Han jämför med hur vi brukade se på miljö som åtskild ekonomin. Men miljön, precis som kulturen, går inte att separera enligt David Throsby som är professor vid Macquarie University i Sydney och rådgivare till Världsbanken och Unesco. Det handlar om att kulturen lockar turister och företag som vill investera i Sverige.

– Om det finns en kulturell infrastruktur, alltså kulturinstitutioner som gallerier, museer, teatrar, orkestrar – vilket ni har i Stockholm – så främjas också den ekonomiska och kulturella tillväxten, säger David Throsby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer