Anna Serner, vd Svenska filminstitutet och Christer Nylander (L), ordförande för riksdagens kulturutskott. Foto: Pontus Lundahl/Nils Petter Nilsson/TT

Kulturaktörer kan ansöka om de 500 miljonerna nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av de 500 miljonerna som regeringen delar ut för att stödja kultursektorn under coronakrisen kommer att fördelas av Statens kulturråd. Det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) vid en presskonferens under fredagen.

370 miljoner kronor går till Statens kulturråd, 50 miljoner till Filminstitutet – som ska fördela dem mellan biografer och filmfestivaler. 70 miljoner går till Konstnärsnämnden och 10 miljoner går till Författarfonden.

I mars meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att en halv miljard kronor i krisstöd skulle tillfalla kulturen och nu säger ordföranden i kulturutskottet, Christer Nylander (L), att kulturskapare och kulturaktörer kan ansöka om pengar via ovannämnda institutioner från och med nästa vecka. Från Kulturrådet kan man söka pengar från och med tisdag 28 april.

Coronaviruset och kulturen

Ska delas ut så fort som möjligt

– Man kommer kunna söka stöd hos de här olika myndigheterna som fördelar pengar, och då får man lägga fram hur man har drabbats av pandemin, säger Christer Nylander.

När kan man vänta sig att utbetalningarna sker?

– Det är ett akut stöd och därför måste det gå ut så fort det bara är möjligt. Vi vet att det är många där ute som väntar på besked och som har en svår situation, säger Nylander.

En anledning till att det dröjt med beskedet om hur man kan söka pengar är att EU-kommissionen behövde godkänna stödet.

– En annan sak är till exempel om en stor arrangör tvingas ställa in nånting, ska de då få ersättning för alltihopa? Då skulle rätt stor del av summan ätas upp av en enda aktör. Det är många sådana saker som vi behövt fundera kring, säger han.

Stöd innan midsommar

Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att man hoppas kunna fördela stödet till ”de som bäst behöver det” före midsommar.

”Kultursektorn har gått miste om enorma intäkter på grund av coronakrisen. Vi inser att stödpaketet inte kommer att täcka alla förluster och att vi kommer tvingas till svåra prioriteringar mellan sökande. Kulturrådet har haft dialog med branschorganisationer, kommuner och regioner för att fånga upp deras synpunkter”, skriver hon.

”För lite”

Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, säger till Kulturnyheterna att man kommer att basera stödet på hur mycket biljetter som biograferna sålde förra året med ett tak på tio miljoner.

– Det är uppenbart att det är alldeles för litet för behovet, vi tror att det kommer räcka så att biograferna klarar sig över sommaren. Det är tuffare för distributörerna, men vi hoppas att det kommer att hjälpa dem att överleva och köpa in rättigheter så vi har någon film att visa när biograferna öppnar.

Däremot går stödet inte till Sveriges filmskapare.

– Inget av stödet når produktionsbolagen, det är de som får alla frilansare i arbete, därför kommer vi se över hur vi disponerar våra (Filminstitutets) medel, säger Anna Serner.

Tio miljoner till författarfonden

Jesper Söderström är direktör för författarfonden. Han berättar att de tio miljoner de har tilldelats av kommer att fördelas via ett krisstipendium.

– Vi kommer att göra en särskild utlysning som öppnar i dag med en kort och intensiv ansökningsperiod. Två veckor från och med idag har man på sig att söka, sen ska vi göra en så snabb beredning som möjligt.

Verksamheter som finansieras via staten, regionerna eller kommunerna kan inte ansöka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet