Jaroslaw Kaczynski, ledaren för partiet Lag och Rättvisa. Foto: Opus Film/TT

Kulturbråken i Polen: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Allt sedan grundandet av PiS, Lag och rättvisa, 2001 har partiet varit en central spelare inom den polska politiken. 2015 gjorde PiS ett starkt val och fick drygt 37 procent av rösterna, vilket resulterade i en majoritet av platserna i parlamentet.

Efter Pis makttillträde har kontroverserna kring Polens kultur- och mediapolitik varit flera.

Piotr Gliński utsågs till kulturminister av partiet och ett av hans första politiska initiativ var att försöka stoppa nobelpristagaren Elfride Jelineks ”Prinsessdramer” från att spelas på Teatr Polski. Och utanför teatern demonstrerade upprörda polacker som menade att pjäsen var demoraliserande.

Polsk kulturpolitik

Rätt att sparka mediechefer

Den första tiden vid makten röstades också ett omdebatterat förslag igenom i parlamentet som gav finansministern rätt att både utse och sparka chefer för de statliga radio- och tv-stationerna.

Under förra våren var turerna också många kring Polens deltagande i Eurovision Song Contest. Kunde landet delta, trots de nya medielagarna? Ja, blev svaret från samarbetsorganisationen EBU.

Ett annat förslag på medieområdet drogs tillbaka efter omfattande demonstrationer.

Demonstranter som demonstrerar utanför parlamentet. Foto: TT

Förslaget som drogs tillbaka handlade om att inte tillåta journalister delta vid sessioner i parlamentet.

Oscarfilm fick varningstexter

Det mest kända exemplet på kulturkontroverser i Polen är dock sannolikt filmen ”Ida” som hyllades vid flera filmfestivaler och belönades med en Oscar, men som inte gillades lika mycket på hemmaplan.

Bild från den polska filmen ”Ida”. Foto: Music Box Films

Filmen handlar om en ung aspirerande nunna i 50-talets Polen som upptäcker att hon egentligen är judinna och att hennes familj gick ett tragiskt öde till mötes på grund av sina katolska grannar.

När filmen skulle sändas på polsk tv så föregicks den av ett tolv minuter långt inslag där den beskrevs som historiskt inkorrekt.

Och därefter inleddes filmvisningen med textrutor som informerade om polackernas goda insatser under Andra världskriget.

Missa inte: Den polska teatern – ett kulturkrig inför öppen ridå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polsk kulturpolitik

Mer i ämnet