Offentlig konst i Sölvesborg. Foto: TT

Kulturchefer kräver utredning om kulturens ställning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bör tillsätta en utredning som undersöker hur kulturfrågor kan få samma dignitet som bland annat bostads- och utbildningsfrågor, skriver ett antal chefer inom kulturlivet på Dagens Nyheters debattsida.

Kulturen och kulturpolitiken har blivit ett ”ideologiskt slagfält”, anser skribenterna. De nämner Sölvesborgs kommun, där man beslutat att inte köpa in ”utmanande samtidskonst”, och Täby kommun, där en sverigedemokratisk politiker nyligen ville stoppa ett författarbesök som skulle avhandla hbtq-frågor.

Bland dem som undertecknat debattinlägget finns Anna Serner, vd för Filminstitutet, Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteater, och Anders Frennberg, vd för Cirkus Cirkör.

”Prioriteringsordningen hör till en tid när kulturen inte var satt under systematisk attack. Rätten till kultur förtjänar samma skyddsvärde som rätten till utbildning och bostad”, skriver de 17 företrädarna för olika kulturinstitutioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.